Over Huizerwitjes

Friese Witjes zijn ambachtelijk gebakken oud Hollandse tegels die nu nog volgens het al oude recept uit de 17e eeuw worden gebakken. Van ouds her zijn het wit geglazuurde tegeltjes van ca. 13×13 cm. De witjes werden met behulp van een mal gesneden en om te voorkomen dat de mal verschoof werd de klei vastgezet met kleine spijkertjes. Hierdoor ontstonden de zogenaamde snijgaatjes.

Tegenwoordig zijn de witjes ook verkrijgbaar zonder snijgaatjes en met of zonder het kenmerkende craquelé. Ook zijn er veel mogelijkheden in kleuren. Er zijn verschillende wit tinten die bijvoorbeeld gemixt kunnen worden. De grijstinten zijn momenteel ook erg in trek. De “witjes”, zoals de officiële naam is, worden veel gebruikt in wc, badkamer, schouw en keuken, en zijn zowel toepasbaar in modern als in landelijk design. Witjes kunnen ook beschilderd worden. Losse tegelbeschilderingen zoals Oud-Hollandse spelen en oude ambachten, maar ook tableaus zoals: kippen op stok, Ot en Sien, schepen en diverse vergezichten zijn een kleine greep uit de mogelijkheden.

Eind 2014 is er contact gelegd met Friese tegelfabriek de Albarello. Sinds januari 2015 zijn we officieel dealer van de Albarello tegelfabriek en atelier. Voor meer informatie over het product kunt u naar www.albarello.nl. We hebben een showroom aan huis. Klanten kunnen aan de hand van voorbeeldplaten zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van tegels, tableaus en afwerkrandjes. Voor informatie en advies kunt u contact opnemen met 06-22645533 of stuur ons een e-mail.

Al snel wilden we ons assortiment uitbreiden met andere tegels in landelijke stijl. Zelliges en cementtegels spraken ons erg aan. We zijn dan ook dealer geworden van de tegelbv. Zellige betekent in het Arabisch ‘gebakken tegel’. Op dit moment zijn er al meer dan 60 kleuren beschikbaar, en er worden steeds meer kleuren ontwikkeld. De bekendste karakteristieken van de Zelliges zijn de prachtige kleurnuances en het hand gekapte karakter. Zelliges zijn standaard 10×10 cm en op aanvraag ook leverbaar in speciale vormen en  bijvoorbeeld 5×5 cm en 5×10 cm en ook in een extra duurzame vloerkwaliteit!

Cementtegels hebben een natuurlijke matte uitstraling en worden toegepast in badkamers, keukens, hallen, woonkamers. De cementtegels die wij leveren zijn van een zeer goede kwaliteit en zijn slijtvast. Het assortiment is hoofdzakelijk verkrijgbaar in 14×14 en 20×20 cm met bijbehorende hoeken, lijnen en printen in diverse kleuren en patronen. Andere maten zijn op aanvraag ook mogelijk. De huidige collectie wordt steeds verder uitgebreid. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunt u ook uw eigen tegel ontwerpen!

Alle soorten cementtegels en zelliges kunt u ook bekijken op de site van onze leverancier de tegelbv.

Wij heten u van harte welkom!

Adriaan & Esther Huizer