Search

Onze Friese Witjes

Ambachtelijke tegels

Friese Witjes zijn ambachtelijk gebakken oud Hollandse tegels die nu nog volgens het al oude recept uit de 17e eeuw worden gebakken. Van ouds her zijn het wit geglazuurde tegeltjes van ca. 13×13 cm. De witjes werden met behulp van een mal gesneden. Om te voorkomen dat de mal verschoof werd de klei vastgezet met kleine spijkertjes. Hierdoor ontstonden de zogenaamde snijgaatjes.

Tegenwoordig zijn de witjes ook verkrijgbaar zonder snijgaatjes en met of zonder het kenmerkende craquelé. Ook zijn er veel mogelijkheden in kleuren. Er zijn verschillende wit tinten die veelal gemixt worden.  De “witjes”, worden veel gebruikt in wc, badkamer, schouw en keuken, en zijn zowel toepasbaar in modern als in landelijk design. Witjes kunnen ook beschilderd worden. Losse tegelbeschilderingen zoals Oud-Hollandse spelen en oude ambachten, maar ook tableaus zoals: kippen op stok, Ot en Sien, schepen en diverse vergezichten zijn een kleine greep uit de mogelijkheden.

Fam. Diepstraten Papendrecht-19-5

Assortiment

We hebben een uitgebreid assortiment Friese tegeltjes, ook wel Makkumer witjes genoemd. Zo hebben we diverse wittinten en pasteltinten zoals lichtgroen, lichtblauw en rose. Daarnaast zijn er crème en ivoortinten. Veelal worden de verschillende tinten gemixt zoals ook te zien is in de webshop.

Het is ook mogelijk om de zogeheten ‘zwartjes’ te bestellen. Standaard zijn Friese witjes 13×13, maar op aanvraag zijn deze ook in 10×10 te bestellen.  Om het tegelwerk netjes af te werken zijn er diverse mogelijkheden. Er zijn verschillende afwerkrandjes of sierlijsten genoemd. Ook kan er gekozen worden voor tegels met 1 of 2 afgeronde kanten. Dit zijn afdek- en hoekafdek tegels.

De “witjes”, worden veel gebruikt in wc, badkamer, schouw en keuken, en zijn zowel toepasbaar in modern als in landelijk design. Om de ruimte nog unieker te maken kunnen Friese witjes beschilderd worden. De mogelijkheden zijn talloos. Er is een ruime keuze aan tableaus en tegelbeschilderingen. Bovendien is het ook mogelijk om op aanvraag een tableau te laten maken!

 

Komt u er niet helemaal uit?

Laat u adviseren

Wanneer u uw gegevens achterlaat nemen wij z.s.m. contact met u op. Op zoek naar onze contactgegevens? Klik dan hier.

Winkelwagen